Tuzlu su hobisinin büyülü dünyasına giriş yapmaya karar verdiğinizde ilk düşünmeniz gereken; okyanuslardan gelen misafirlerinizin konaklayacakları tankınızdır. Hobinizden aldığınız zevkin ve bakabileceğiniz canlı türlerinin, tankınız ve donanımınız ile ilgili yapacağınız doğru seçimlere bağlı olduğunu unutmayın. Tankın büyüklüğü ve fiyatından önce karar vermeniz gereken; ışıklandırma, filtre sistemi ve en önemlisi, bakacağınız canlı türleri üzerinde önceden ciddi şekilde düşünülmesi gibi daha önemli konular bulunmaktadır. En önemli etken olan; bütçenizi doğru şekilde ayarlamanız, ancak bu konuları baştan planladığınızda mümkün olacaktır, aynı bütçe ile değişik tasarım, işlev ve maksat için değişken sistemler kurulabileceğini göz ardı etmeyin.
Başlamadan önce; Eğer ilk kez tuzlu su tankı kuruyorsanız, kendinize sorup cevaplamanız gereken bazı temel sorular bulunmaktadır. Hangi türlere bakmak istiyorum?
Egzotik yabancı türlere mi? Yoksa yerel türlere mi bakmak istiyorum?
Sadece balıklarla mı başlayacağım, yoksa mercan ve diğer omurgasızlar da olacak mı?
Bütçem ne kadar?
İşi öğrenene kadar beni idare edebilecek büyük hacimli bir tankla mı başlamalıyım?(büyük sistemler biyolojik olarak daha kararlıdır, bir kere oturduklarında kolay çökmeyeceklerdir)
Yoksa 120 litre ve altında tanklarla işi öğrenip, sistemimi daha sonra mı büyütmeliyim?(ufak sistemlerin ilk maliyetleri daha az tutacaktır)
Donanımımı kendim mi toplamalıyım, yoksa çoğu akvaryum dükkânının önerdiği hazır başlangıç sistemlerine mi yönelmeliyim? (Hazır sistemler başlangıçta ekonomik görünseler de genellikle sonradan değişiklikler için ilave harcamalar çıkabilmektedir)
Maliyeti azaltmak açısından tüm projeyi kendim mi üstlenmeliyim, yoksa ticari profesyonellerle mi çalışmalıyım? Cam, akrilik, ahşap, metal, su tesisatı ve elektrik elektronik işlerinde tecrübeli, sabırlı ve kararlı kişiler kendi sistemlerini inşa edebilirler, yine de bu işte uzman kişilerden fikir ve eleştiri almak, işi doğru yaptığınızdan emin olmanızı sağlayacaktır. Profesyonellerle çalışırken mutlaka referanslarına bakın ve gerçekten güvenilir olmalarına dikkat edin.
Bakmak istediğim canlı türlerine göre hangi filtre sistemini seçmeliyim?
Baştan canlı kayalar ve makro yosunlardan oluşan “Biyolojik filtre” sistemleri ile mi başlamalıyım?
Askı/şelale filtre veya protein toplayıcılarla başlamayı düşünmeli miyim?
Basit bir taban filtresi işime yarayabilir mi?
Filtreleme, protein toplama ve diğer gereksinimleri sumplı bir sistem kurarak mı halletmeliyim?(Sump sistemleri balık ve diğer canlılarınız için daha iyi bir ortam sağlamaktadır, fakat bütçeniz açısından en ucuz ve kolay çözüm değildir)
Ne tür bir ışıklandırmaya ihtiyacım olacak? Basit floresan ve LED sistemler işimi görür mü, yoksa mercanlarım için daha kuvvetli bir ışıklandırmaya mı ihtiyacım olacak?
İhtiyacım olan diğer donanımlar nelerdir? Gerekli akıntıyı sağlamak için ne tür dalga motoru veya kafa motoruna ihtiyacım olacak? Ne tür bir ısıtıcı gerekecek? Test kitleri kullanacak mıyım? Hidrometre mi yoksa refraktometre mi almalıyım?
En önemlisi bir resif tankına ayırabilecek yerim, bütçem ve zamanım var mı?
Tüm bunlar sadece kendinizin yanıtlayabileceği faydalı sorulardır. Kararlarınızı vermeden önce konular üzerinde iyice araştırma yapmanızı öneririz. Bulabileceğiniz tüm kaynakları okuyun, güvenilir akvaryumcularla ve başarılı üstatlarla konuşun.
İnternet üzerinden okuyup, duyduğunuz yorumlara ve bilgilere hemen inanmayın, doğruların yanında bir sürü yalan yanlış bilginin de paylaşımının arttığını unutmayın. Başarıya giden yollardan ilki; işinize yarayacak bilgileri internet üzerinden almayıp, düşünerek ve deneyerek yine kendi tekniğinizi geliştirerek elde etmektir.
Tabi ki defalarca denenmiş, başarılı olmuş güvenilirliği kanıtlanmış “gerçekler” için Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yoktur. Konunun uzmanı kişilerin tavsiyelerine mutlaka kulak verin.
Piyasadaki seçenekleriniz ilk başta gözünüzü kamaştırıp sizi heyecanlandırabilir. Meraklı ve araştırmacı hobiciler ilk sistemlerini kurarken mutlaka güvenilir bir akıl hocası bulacaklardır.